Baronie | Alphen aan den Rijn

baronie

projectinformatie
opdrachtgever
Green Real Estate (Alphen aan den Rijn)
eigenaar
Green Real Estate (Alphen aan den Rijn)
hoofdarchitect
S2 Architecten (Amsterdam)
kenmerken
renovatie ca. 14.000 m², nieuwbouw ca. 21.500 m²
oplevering
2014
projectomschrijving

GDAi Architecten heeft bij de Baronie een duidelijk herkenbaar thema doorgevoerd, 'chocolade'. Deze - voorheen - chocoladefabriek heeft de nieuwe bestemming winkelen/werken/wonen gekregen en bestaat uit twee bouwblokken. Bouwblok één is de geheel gerestaureerde 'oude' fabriekshal waar naast retail en kantoren ook een Fitnesscentrum is gehuisvest. Het tweede bouwblok is volledige nieuwbouw dat naast retail en woningen ook zo'n 400 parkeerplaatsen bevat.

GDAi Architecten heeft het thema 'chocolade' op verschillende wijze vertolkt. Het eerste wat bezoekers die met de auto komen herkennen, is een tegelwand van 100 m² welke een luchtfoto van de oude fabriek laat zien. Op deze locatie staat ook een prominente zuil waarop de verschillende retailers zich kunnen presenteren. Zowel de aanduidingen richting de parkeergarage als ook de verwijzingen in de parkeergarage zelf zijn gethematiseerd en op maat gemaakt. In de centrale hal waar de bezoekers via een tapis-roulant afzakken naar de begane grond is het productieproces van chocolade verbeeld middels historische foto's uit de fabriek. Deze ca. 450 m² aan afbeeldingen zijn in de wanden door middel van een freestechniek uitgespaard. In het openbaar gebied vindt de bezoeker aan de hand van bewegwijzering en overige aanduidingen verder zijn of haar weg.

GDAi Architecten begeleid de retailers bij de uitvoering van hun naamvoeringen aan de hand van een duidelijk kader waarbinnen deze ontworpen en uitgevoerd worden. Diverse onderdelen zoals de tegelwand, haakse naamvoeringen, bewegwijzering etc. zijn tevens technisch uitgewerkt en geleverd.

ontwerp en technische uitwerking

projectfoto's

interview Shopping Centre News

19 september 2013 was er een bijeenkomst georganiseerd door Parkeer Netwerk Nederland op locatie. Shopping Centre News maakte een korte video ter plaatse, bekijk deze hier onder.

(klik om te starten):

ondernemen in De Baronie

Deze video geeft een impressie van de nieuwe huurders van deze bijzondere, nostalgische locatie. De voormalige chocoladefabriek De Baronie in Alphen aan den Rijn is weer in bedrijf. Met het concept Winkelen, Werken, Wonen is er een nieuwe community ontstaan waardoor De Baronie weer leeft en bruist. Bekijk de video hier.

(klik op de link of afbeelding om te starten):

portret Titus Straver

Titus Straver reed jarenlang als chauffeur voor Chocoladefabriek De Baronie in Alphen aan den Rijn. Totdat de fabriek sloot. Jarenlang stond het pand leeg, een gapend gat in de wijk. Nu is De Baronie terug in Alphen. Het leeft weer. Hij vertelt in deze korte herbewerking hoe de fabriek Alphen vormde, en wat het nu - volgens hem - nog betekent. Hij is trots op de historie van De Baronie en blij dat zijn kleindochter weer werkt waar hij jarenlang reed voor zijn Baronie. Bekijk de video hier.

(klik op de link of afbeelding om te starten):titus-straver